què és

Què és el Tractat d'Almisrà

La representació anual del Tractat que té lloc al Camp de Mirra cada 25 d’agost, a més de ser possiblement l’única mostra de teatre històric a tot el País Valencià, té una transcendència molt important per a la història dels valencians d’aquestes comarques. Històricament, el Tractat d’Almisrà està considerat com un dels pactes medievals més rellevants realitzats pels dos antics estats peninsulars de Castella i la Corona d’Aragó i adquireix més importància històrica si cap en haver establit la primera frontera estable pel sud de l’antic Regne de València.
Mentre s’assetjava el castell i vila de Xàtiva a l’hivern de 1244, un component de forces castellanes comandades pel cavaller castellà Pedro Núñez de Guzmán, s’apoderava de les viles de Moixent i Énguera, que pertanyien a la jurisdicció de Xàtiva, agreujant-se més el conflicte al descobrir a un espia de la part castellana que pretenia negociar secretament amb els musulmans l’entrega de Xàtiva a l’Infant de Castella.

«E que ho sàpiga tothom:
qui en Xàtiva volrà entrar
sobre nós e nostres hòmens
ben cert que haurà de passar!»

Aquests altercats fan reaccionar als dos mandataris i acorden l’entrevista al castell fronterer d’Almisrà a les darreries del mes de març. A les converses, la indignació de Jaume I arriba a l’extrem quan els emissaris de l’Infant li diuen que Xàtiva es rendirà a les forces castellanes, fent-li exclamar: “Qui en Xàtiva voldrà entrar sobre Nos haurà de passar”. La intervenció de la Reina Violant per la concòrdia i els raonaments dels seus consellers fan que el Rei plantege un nou tractat amb Castella, que es signaria el 26 de març de 1244, vespra del Diumenge de Rams.

pornobonjourxvedio.bizxhamaster.bizdesisexvideos.codesiporn.watchxvideo2.bizxsextube.coxsextube.co