El Tractat d’Almisrà celebra els quaranta anys de l’estrena del llibret de Salvador Doménech

“Hui és una nit molt especial”, amb estes paraules del presentador del Tractat, José Ferrándiz Lozano arrancava la representació que cada 25 d’agost té lloc a la localitat del Camp de Mirra, després de la suspensió de l’any 2020 a causa de la situació sanitària.

“Són molts o són pocs els quarant anys” que han passat des de l’estrena del llibret de Salvador Doménech en 1982, es preguntava Ferrándiz. Qui va tirar la vista enrere amb un especial record per a les persones que ja no ens acompanyen i comencen a faltar des de les primeres representacions. Una representació “especial i única”, des de 1976, que en 1982 va fer el seu primer canvi en estrenar-se el llibret de Salvador Domènech, així mateix este 2021 també patia canvis, com ara un decorat minimalista obra del director d’escena, el biarut Joan Lluís Escoda, un fet que enguany ha continuat, prescindint del decorat habitual que havia tingut fins a 2019, i els personatges que acompanyaven l’obra sense text.

Quaranta anys del text de Salvador Doménech

Així mateix va ser una representació d’aniversaris, per una banda, el text escrit per Salvador Doménech per a l’obra ha fet quarant anys, sent que va ser el 1982 quan es va estrenar el llibret per representar l’obra històrica. Així mateix, la interpretació del rei en Jaume I, principal actor del Tractat, també ha fet quaranta anys encarnat per qui també és el presdient de l’Associació Cultural del Tractat d’Almisrà, Romà Francés i Berbegal.

Continuar amb el missatge conciliador

Cada any la representació incideix en el mateix missatge, la resolució dels conflictes de forma pacífica, ja que el Tractat va ser la solució a un conflicte, un enfrontament el 1244 entre la Corona catalano-aragonesa i el Regne de Castella, i el Tractat va evitar una guerra entre regnes cristians. Tot i això les viles i territoris en disputa s’havien dividit 65 anys abans el Tractat de Cassola.

Des de l’escenari es va continuar incidint en que en aquell pacte del segle XIII que va definir les fronteres del Regne de València ambdues parts van renunciar a algunes coses, cap part va imposar la totalitat de l’acord a l’altra, aprofitant per denunciar la intolerància, el foment del conflicte servint-se de notícies falses, entre altres, ara en el segle XXI, definint-ho com “una seriosa amenaça al pluralisme i la convivència”.

Finalitzada la representació es va procedir a desplaçar-se la comitiva d’actors i actrius al so de la Colla de Dolçain i Tabal “El Terròs” de Petrer a la plaça de Jaume I del Camp de Mirra, on està situat el monument al Tractat, on es va honejar la Senyera al so de “La Muixeranga” per concloure la jornada.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this:
pornobonjourxvedio.bizxhamaster.bizdesisexvideos.codesiporn.watchxvideo2.bizxsextube.coxsextube.co