El Tractat es representa a Xàtiva amb una gran entrada de públic

El passat dissabte 11 de febrer la representació de teatre històric que té lloc al Camp de Mirra cada 25 d’agost, el Tractat d’Almisrà, es va representar a la ciutat de Xàtiva, gràcies a la mediació del cronista oficial de la vila, Agustí Ventura, l’obra es va interpretar al Gran Teatre de Xàtiva amb una capacitat de 800 places i una gran entrada de públic que va voler conéixer de primera mà este important passatge de la nostra història.

Així mateix es va estrenar un novedós sistema de projeccions a l’escenari, per recrear la tenda de l’expedició de Castella, la façana de l’església del Camp de Mirra o el castell on van tindre lloc les negociacions.

“Bona nit Xàtiva”

Amb estes paraules va obrir la seua presentació de la representació José Ferrándiz Lozano, entre altres, Ferrándiz va voler destacar la fita de fa quasi mig segle al municipi del Camp de Mirra, quan va decidir sumar-se en 1976 a la commemoració del VII Centenari de la mort de Jaume I el Conqueridor, precisament un municipi que apenes sumava 500 habitants. El presentador va posar èmfasi en l’esforç per part d’institucions i veïnat en aquella primera representació, ajuda en la que va participar l’aleshores professor Agustí Ventura, actual cronista de Xàtiva, qui va estar present en la representació a la capital de la Costera també i va contribuir a difondre la representació del 1976 amb un article en premsa, en paraules de Ferrándiz “només era el principi d’una llarga vinculació alimentada, per la seua part, amb un seguiment de prop de l’evolució del Tractat i amb la publicació de treballs d’investigació”.

Així mateix, també es va nomenar un altres dels assistents il·lustres la nit del dia 11 a Xàtiva, José Antonio Ferrándiz Hostalet, alcalde del Camp de Mirra en 1976, precisament resident a la ciutat de la Costera i fill de mare xativina, a uns dies de la representació el 1976 va anunciar en una circular remesa als veïns set dies abans de la primera representació que aquell seria “l’acte més transcendental que viurà la generació actual en este poble”. Ferrándiz també va tindre paraules de reconeixement per a Romà Francés i Berbegal, president de l’associació cultural del Tractat d’Almisrà i gran impulsor de la representació, i qui a més a més encarna des de fa 40 anys la principal figura de la trama, la del rei en Jaume I i qui participa com a actor des del 1976.

Missatge conciliador

Tot i el canvi d’escenari i de municipi, el missatge en bé de la necessitat d’utilitzar la paraula per resoldre els conflictes no va estar exempta en el missatge llançat per Pepe Ferrándiz. Un missatge, que lamentablement s’ha de reivindicar per tantes vegades com en ple segle XXI la força de la violència està per damunt de la diplomàcia. Precisament, a Xàtiva, quan tantes vegades se la nomena en la disputa i el tira i arronsa en les negociacions entre la Corona de Catalunya i Aragó i el Regne de Castella.

Col·laboració institucional

La jornada va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de la capital de la comarca de la Costera i de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this:
pornobonjourxvedio.bizxhamaster.bizdesisexvideos.codesiporn.watchxvideo2.bizxsextube.coxsextube.co