
La representació del Tractat torna al Camp de Mirra amb un missatge: “No tornem, continuem”
“El Tractat és memòria”, amb estes paraules del presentador del Tractat, José Ferrándiz Lozano arrancava la representació que cada 25 d’agost té lloc a la localitat del Camp de Mirra, després de la suspensió de l’any passat a causa de la situació sanitària.
Tot i això en paraules del presentador, “tornem” no era la paraula més adequada per a la nit, sinó “continuem”, ja que per tornar cal anar-se’n, però el Tractat no se n’ha anat mai, apostillava Ferrándiz. Recordant que el 2019 la representació s’acomiadava fins al 2020 sense saber què se’ns venia damunt en matèria sanitària, econòmica o social. Una representació “especial i única”, des de 1976, que en 1982 va fer el seu primer canvi en estrenar-se el llibret de Salvador Domènech, així mateix este 2021 també patia canvis, com ara un decorat minimalista obra del director d’escena, el biarut Joan Lluís Escoda.
Continuar amb el missatge conciliador
Cada any la representació incideix en el mateix missatge, la resolució dels conflictes de forma pacífica, ja que el Tractat va ser la solució a un conflicte, un enfrontament el 1244 entre la Corona catalano-aragonesa i el Regne de Castella, i el Tractat va evitar una guerra entre regnes cristians. Tot i això les viles i territoris en disputa s’havien dividit 65 anys abans el Tractat de Cassola.
Des de l’escenari es va continuar incidint en que en aquell pacte del segle XIII que va definir les fronteres del Regne de València ambdues parts van renunciar a algunes coses, cap part va imposar la totalitat de l’acord a l’altra, aprofitant per denunciar la intolerància, el foment del conflicte servint-se de notícies falses, entre altres, ara en el segle XXI, definint-ho com “una seriosa amenaça al pluralisme i la convivència”.
La presentació va finalitzar amb un record per a les persones que ens ha deixat a causa de la crisi sanitària, i l’obligat agraïment a les persones que fan possible la representació, així com les autoritats presents i el dissenyador del cartell, el xativí Isi Bustos Estellés, per donar pas a la representació.